03 680 12 50 info@zonnebos.eu

Grootkeukenmedewerker

BEROEPSPROFIEL

De leerling werkt later als assistent in teamverband in de grootkeuken. Een grootkeuken is niet hetzelfde als een restaurant.  De grootkeuken heeft als kenmerk dat het grote hoeveelheden maaltijd tegelijkertijd bereidt, bijvoorbeeld in scholen, ziekenhuizen, instellingen, bedrijven, … Dit betekent:

  • wassen, schillen, fijnsnijden en koken van groenten en fruit

  • bereiden van soepen, koude sauzen of salades

  • bakken en braden

  • hygiënisch bewaren van voedingsmiddelen

  • werkplaats en werkinstrumenten schoonmaken

  • werkplaats opruimen

Stressbestendigheid, kunnen samenwerken in teamverband, fijne handvaardigheid, aandacht voor nauwkeurigheid en orde en een goed uithoudingsvermogen hebben, zijn nodig om de opleiding met succes te kunnen volgen en te beëindigen.

BEROEPSGERICHTE VAKINHOUDEN

Binnen de BGV-vakken leren wij allereerst de basistechnieken van de beroepsopleiding aan: fijnsnijden van groenten, reinigen van groentes en fruit,…. Door praktijkervaringen binnen de school en tijdens stages aan te bieden, kan de leerling de elementaire kennis omzetten in praktische handelingen. Tijdens de lessen gaat er ook veel aandacht naar de werkattitudes van de leerlingen en het zorgvuldig naleven van de specifieke veiligheidsregels. Vooral de meest recente ontwikkelingen rond voedingsveiligheid en voedingshygiëne zijn van groot belang. In het volgende schema vindt u een overzicht van de lessentabel grootkeukenmedewerker.

 2de3de4de5de
GASV6u6u6u6u
Projectuur--1u1u
ICT1u1u--
LBV2u2u2u2u
Lichamelijke opvoeding2u2u2u2u
Didactisch koken6u6u--
Voorbereiding grootkeuken10u5u8u6u
Grootkeuken-6u10u6u
Textiel3u2u2u2u
Verzorging2u2u1u1u
Refterwerking---6u
32u32u32u32u
EINDE OPLEIDING

Na het beëindigen van de opleiding heeft de leerling een reële kans op tewerkstelling in grootkeukens, voedingsbedrijven, self-servicerestaurants, traiteurszaken en catering.